INTERVIEW| Oprichter en ontwerper Sandy Visser werkt hard om haar merk, dat zich kenmerkt door simplicity, te laten groeien. “Als je idee goed is, moet je er gewoon voor gaan”
De ontwerper werkt vanuit haar kleine, maar sfeervolle studio in het World Fashion Centre in Amsterdam. Het merk Zand-erover ontstond vijf jaar geleden met één tas, maar begint steeds meer een volwaardige collectie te worden die een grotere groep liefhebbers krijgt.
Waarom ben je met Zand-erover begonnen?
“Ik heb ongeveer vijf jaar geleden een keer een tas voor mezelf gemaakt. Deze viel in de smaak bij een paar vriendinnen, dus die ben ik toen ook voor hen gaan maken. Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer aanvragen en toen dacht ik: ‘misschien moet ik hier maar een bedrijf van maken’. Twee jaar geleden heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben toen begonnen met produceren vanuit mijn studentenkamer. Dat was behoorlijk chaotisch om in dezelfde kamer te leven als te werken. Zand-erover begon steeds beter te lopen en een jaar geleden besloot ik er echt helemaal voor te gaan en ben ik een studio gaan huren. Zo kon ik mijn collectie ook gaan uitbreiden. Het was ook verstandig om werk en privé niet in één ruimte te doen, want voor ik het wist, zat ik ’s avonds en in het weekend gewoon door te werken.”
Tegen welke dingen liep je aan bij het starten van je bedrijf?
“In het begin verdiende ik bijna niks, dus toen was ik vooral heel veel tijd kwijt. Ik moest natuurlijk gewoon werken, dus het bedrijf opzetten deed ik ernaast in mijn vrije tijd. Dat vond ik helemaal niet erg, want het is begonnen vanuit een hobby. Je moet alleen wel echt doorzettingsvermogen hebben, maar ik geloofde in Zand-erover. Ik stond dan ook vaak het hele weekend op verschillende markten en dan verkocht ik niet eens zoveel, maar ik kon vaak wel netwerken en kreeg meer naamsbekendheid. Ik moet ook zeggen dat ik pas sinds een halfjaar echt iets aan het verdienen ben.”
Je hebt allround styling gestudeerd. Heb je daar iets aan gehad?
“Ik ben van mezelf altijd al creatief geweest en ik ben daarom deze opleiding gaan doen. Deze studie gaat veel meer over in concepten denken en niet zozeer over ontwerpen, maar ik heb daar veel aan gehad. Hoe je een bedrijf of merk neerzet, fotografeert en creatief denkt, heb ik tijdens deze opleiding wel geleerd. Ik maak nu ook zelf alle foto’s voor de website en de folder.”
Hoe werkt het proces van bedenken, ontwerpen en produceren?
“Het bedenken van nieuwe ontwerpen gebeurt echt overal. De beste ideeën die ik heb gehad, kwamen toen ik in een supermarkt stond of in een trein zat. Als ik iets nieuws heb bedacht, ga ik het eerst uittekenen en daarna maak ik het van papier, zodat ik de vormen en de verhoudingen kan zien. Daarna maak ik een paar versies in leer. Ik wil het dan ook altijd laten zien aan anderen, voordat ik echt verder ga met het ontwerp. Het produceren van de tassen en etuis doe ik allemaal zelf. Ik koop het leer bij een leerhandel in Nederland en laat het tegenwoordig alvast uitsnijden. Het naaien doe ik allemaal nog zelf in mijn studio. De messingonderdelen voor de tassen en de kettinkjes laat ik maken in Turkije.”
Wat zijn jouw inspiratiebronnen?
“Alle kleuren van de eerste collectie zijn geïnspireerd op verschillende stenen die ik vond op een strand in Denemarken. Daar heb ik toen een aantal van gepakt, in de kleuren roze, zwart, grijs en zand. Deze tinten ben ik bij de leerhandel gaan zoeken. Ik houd zelf erg van natuurlijke kleuren en deze tinten pasten zo mooi bij elkaar. De nieuwe collectie komt in een soortgelijk kleurenpallet. Voor de vormen vind ik het leuk om te vouwen en geometrische vormen aan te houden. In deze collectie komen er onder andere ook portemonnees en een werktas voor zowel mannen als vrouwen bij.”
Hoe loopt Zand-erover nu?
“De verkoop gaat nu via mijn eigen webshop en via winkels, waar mijn spullen ook worden verkocht. In heb sinds kort ook twee verkooppunten in het buitenland: Duitsland en Italië. In Nederland liggen mijn spullen bij bijvoorbeeld Restored in Amsterdam, Concept 512 in Nijmegen en in Mooi en Belle in Utrecht.”
Werk je er op dit moment nog naast?
“Ik werk ongeveer drie dagen per week bij het tassenmerk Keecie. Dat doe ik dan als freelancer. Ik help met ontwerpen, klantencontact, ga mee naar beurzen, fotografeer de producten en maak de catalogus. Ik leer heel veel van dit werk, omdat het in precies hetzelfde straatje ligt. Dit merk heeft wel een hele andere stijl en doelgroep, maar ik zie wel hoe je een bedrijf goed kunt runnen.”
Wat zijn je toekomstplannen?
“Het is nu vooral een tassenmerk maar ik zou het willen uitbreiden naar een lifestylemerk, dus ook met meer interieurobjecten. Met de materialen waar ik mee werk, kun je echt van alles maken. Ik ben nu aan het nadenken over een vloerkleed met allemaal verschillende vlakken leer. Een bijzettafeltje lijkt mij ook gaaf, maar die plannen moet ik nog verder gaan ontwikkelen.”
Heb je tips voor meiden die erover denken om een eigen bedrijf te starten?
“Als je ontwerp of idee goed is, dan moet je er gewoon volledig voor gaan. En vraag vooral ook heel veel feedback van vrienden en familie. Je kunt zelf wel heel overtuigd zijn van je idee, maar het is goed om te kijken of anderen dat ook zijn. Als je niet zakelijk bent opgeleid, is het ook verstandig je idee te pitchen bij bijvoorbeeld mensen die veel van marketing of sales weten. Schrijf je natuurlijk ook in bij de Kamer van Koophandel. Tot slot: Vier je successen! Je werkt er hard genoeg voor, dus op welke manier je het ook viert, geniet er gewoon even van.”
Dit artikel is gepubliceerd op lifestylewebsite Bellesqa.nl. Hier de link naar het artikel.
Bron hoofdfoto: Sandy Visser
Fotografie: Jessy Kneefel